Цената на винетките остава непроменена, единствено дневната винетка за тежкотоварните автомобили се качва. Две нови холограми, бранят от фалшифициране винетките.

Българските шофьори имат повод за радост – цените на винетките остават непроменени.
“Вече четвърта година спазваме ангажимента да не променяме цената на винетките. Взехме политическо решение цената да остане същата и през тази година.
200 млн. лв. са средно годишните приходи от винетки, но те са крайно недостатъчни за цялостно потдържане на републиканската пътна мрежа, стигат само за изкърпване на най-разбитите участъци.” информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
По нейните думи в дългосрочен план в следващите 5 години ще се въведе сателитно базирана система, много по-справедлива, защото водачите ще заплащат такса не на изминато време а на изминати километри.
„Промяна на цената има единствено при дневната винетка за тежкотоварните машини над 3,5 тона, която от 13 става 20лв., това се налага заради наложената скоро европейска директива. В същото време седмичните и месечните винетки за тези превозни средства намаляват.” съобщи министър Павлова.
Тя  призова, шофьорите да купуват винетки само от оторизираните звена и в никакъв случай от улицата. Фалшификаторите задобряха, пазете се, предупреди министърката.
От своя страна председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров обясни
„Новите винетки са за 16 категории МПСта, като новите защити са двете холограми, едната е обемна, другата е метална със сребрист цвят. И двете холограми се разрушават ако винетката се махне от превозното средство. Другата новост е че винетката вече е направена от синтетична хартия, което също се руши при махане.
Ако колата е еко и отговаря на Евро норма 1 и 2, на винетката ще има зелено листенце.”
По негови данни 1 млн. винетки ще бъдат пуснати на пазара до 20 декември, като до 31 януари ще може да се пътува със старите винетки.
На снимката: Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова показва новите винетки