Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM
Информация за потребителя - hristo
Потребителско име:hristo
Име:Господин Христо Христов
Статус:потребител с права / активен
Възраст:неизвестна
Регистриран на:03.10.07, 15:12 (преди 15 години)
Брой коментари в Новини:379
Последна промяна:03.10.07, 15:14 (преди 15 години)


Последните коментари в новини:


Ѣ, ѣ или Ят, двойно Е или Е-двойно (на старобългарски: ѣть, на руски и на украински: ять; на сръбски: јат или jat) е името на тридесет и втората буква от старата кирилица ѣ или на тридесет и третата буква от глаголицата Ят, както и на звука, който те предават. Традиционно нейната звукова стойност в МФА се отъждествява с /æ/ (ненапрегнато-отворена предна незакръглена гласна). Днес кирилската ят вече не се използва в официалния правопис на нито един славянски език, но продължава да се употребява в църковнославянските текстове. Понякога днес вместо ят погрешно се използва приличащата графично на нея Ъ или буквата от сръбската кирилица Ђ.

За по-грамотните и всички останали: през Етрополска община минава ятовата граница на говорите в България. Заради това името на ЛОПЯН навремето се е ипсало по два начина ЛОПЯН - ЛОПЕН. От тук и думата, която ви дразни: ЛопЯн, но лопЕнски.
Така че съвсем правилно съм кръстил книгата ЛОПЕНСКИ ЛАКЪРДИИ.
За тези, които искат да се доограмотят по отношение на ятовата ганица и особеностите на българския говорен език, нека надникнат в учебниците по български език за средния курс или в по-професионална академична литуратура.
С уважение към всяко мнание: Христо Христов

Нищо лично № 6, само спомени:
В този сайт пиша от 16 години. В първите години имаше наш посетител, който все задаваше въпроса "Кога ще пръскат за блъи", после, по времето на Георгив, имаше друт с постоянен въпрос "Къде е кмета", а сега си ти наред с въпроса за басейна. Предполагам, че става въпрос за този в гимназита.
желая ти успех във всяко начинание!

hristo, 21.03.2022, 10:28:14 (преди 9 месеца)
Етрополе / СЪОБЩЕНИЕ
Колкото има "грамотни" ВЪВ Етрополе

hristo, 06.03.2022, 10:40:36 (преди 9 месеца)
Етрополе / ПРЕДСТОЯЩО: Сирни заговезни в Етрополе
Това не е нова, а отдавна забравена , идея. Последно огньове в Етрополе са палени през далечната 1975 година. От следващата година са забранени от тогавашния първи секретар на БКП Илия Давидов.

« предишна123456следваща »