Проучване на Microsoft разкри шокиращи данни за заразите в пиратски копия на Windows. Оказва се, че 59% от всички лаптопи с нелегален Windows в Китай са инфектирани с вируси, преди още да бъдат продадени.
                

Нещо повече, 72% от тези системи се предлагат с модифицирани настройки на браузърите, което допълнително излага потребителите на риск, пише Marbridge Daily. Това се прави, за да могат хакерите да крадат персонална информация и номера на кредитни карти, които потребителите съхраняват на лаптопите си.

Напоследък Microsoft предприе действия срещу 16 доставчици на PC, заради продажби на компютри с нелегални копия на Windows. Замесени са брандове като Acer, Asus, Dell, Founder, Hasee, Hedy, HP, Lenovo и Tsinghua Tongfang, но пиратските копия не са инсталирани от производителите, а от риселъри и отделни лица.

Microsoft взе сериозни мерки за подобряване на сигурността при разработката на Windows 8. Новата операционна система идва с фабрично инсталиран антивирус Windows Defender и редица други подобрения, които я предпазват от атаки и я правят по-трудна за кракване.

Въпреки това обаче хакерите продължават да се хвалят с пробиви и на новата ОС. Специалист от Reboot.pro твърди, че може лесно да променя паролата за достъп до Windows 8, като използва вградения в системата инструмент за отстраняване на проблеми, без да прибягва до услугите на външен софтуер.