До седмица Мтел ще предложи смартфона Windows Phone 8X от HTC, едно от първите устройства с новата операционна система на Microsoft, представена вчера.

По информация от сайта на Microsoft, моделът на HTC предоставя 4,3-инчов екран с резолюция 720x1280 пиксела и Gorilla стъкло. Разполага с 1 GB оперативна памет, 16 GB вградена флаш памет и 8,0-мегапикселова камера. Процесорът е двуядрен MSM8960 1,5 GHz.


HTC Windows Phone 8X се очаква на пазара в България до една седмица

Едно от новите неща в Windows Phone 8 са т.нар. Live Tiles – това са  „плочките”, част от заглавния екран, които дават информация в реално време за използваните приложения. Те могат да променят размера си в зависимост от предпочитанията на потребителя.

Новата платформа идва с обещание, че ще предлага и над 120 000 приложения в своя онлайн магазин  - Marketplace. Социалните мрежи също стават по-лесно достъпни за потребителите на Windows Phone 8, а приложението за Facebook ще се показва в реално време дори при заключен екран. Подобрена е и новата версия на Skype за Windows 8.

Windows Phone 8 разполага и с Kid's Corner – специално място за деца. С негова помощ родителите ще могат да са сигурни какви приложения и функции използват децата им. Улеснени са също възможностите за споделяне на файлове и информация между различни устройства с Windows 8 и Windows Phone.