Момичето, което влезе в сряда в „Пирогов” със съмнение за изгаряне на хранопровода след изпито безалкохолно, може да е станало жертва на „лоша детска шега”, съобщиха за „Монитор” ангажирани със случая експерти.

Още по-вероятно е обаче цялата случка да се окаже фалшива тревога. За да се даде обаче окончателно становище по случая, трябва да се изчакат резултатите от изследването на съдържанието от кенчето, което е отворила самата ученичка. То се прави от разследващите органи. Проби от партидата вече се анализират и в лаборатория на Българската агенция по храните (БАБХ). В България кола в алуминиеви кутийки не се произвежда. Най-вероятно кенчето е внос от Гърция. Технологията за производството обаче не позволява да се насипе допълнително каквото и да било вещество само в една кутия. Ако има нещо добавено, цялата партида щеше да е компрометирана, уточниха от БАБХ.

16-годишната ученичка ще бъде изписана днес. Това стана ясно от изявлението на шефа на Детската гръдна хирургия проф. Огнян Бранков.  PH-то на момичето е 4, което означава, че в организма му има киселина. Предстои обаче да се изясни нейният произход. Според професора за първи път в лекарската си практика той и колегите му от „Пирогов” приемат пациент с поражение след пиене на напитка от метална кутийка. При ендоскопско изследване, направено в медицинското заведение, са установени “само леки зачервявания в основата на гърлото”. Неразположението се дължало изцяло на повръщането и стомашните сокове, които имат силна киселинност, а не на напитката, смятат специалистите.