В навечерието на Коледа Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отправи Рождественско послание до боголюбивия клир, всечестното монашество и православните християни на Ловчанска епархия. В него се казва:

„Христос раждается, славите!”
Рождество Христово е!
Цялата вселена празнува!
Христовата Църква ликува!

Благодарим ти, Боже наш, че ни приласка с безмерната Си милост, така че отново да изживеем благостта на Рождественския празник, отново и отново да отбележим радостта на спасението, която ни спохожда в този свят ден!

„Словото стана плът и живя между нас, пълно с благодат и истина” (Йоан 1:14), за да познаем ние колко е прекрасно да вървим по Бога, укрепявани от Неговата истина и благодат! Дойде сред нас Христос в образ на раб, за да разберем ние, колко е сладко, колко е спасително да служим на Господа и на своите ближни, водени от безкористната Му и спасяваща любов. Синът Божий прие човешки образ, за да се възроди Божият образ в нас и в неговата красота да се подвизаваме и  богоуподобяваме. Христос Се въплъти заради нас - нека живеем и ние за Него! Царят на царете смирено снизходи към нас и Се роди в ясла, за да се издигнем ние от нашата немощ и да станем „род избран, царствено свещенство” (1 Петр.2:9).

„С нами Бог, разумейте, язици, и покоряйтеся: яко с нами Бог!” Името на родилия Се Богомладенец е Христос Господ и Той е, Който даде възможност на „всички ония, които Го приеха - на вярващите в Неговото име ... да станат чеда Божии” (Йоан 1:12)! Винаги да бъдем верни на Всевишния Бог като чуваме в сърцата си Неговия въжделен глас, а не гласа на лукавия и неговите вредни помисли. Постоянно да познаваме и във всичко да изпълняваме Божията воля, а не да робуваме на нашето самолюбие. Скъпи в Господа, всячески да се стремим да благоугодим на нашия Спасител, за да ни познае Той, когато застанем пред портите на вечното Му Царство, и да ни приеме като Свои възлюбени!

На Рождество Христово и в навечерието на Новата 2013 година архипастирски ви благославям и призовавам да живеем като добри хора и истински православни християни, да пребъдваме в любов и смирение, да служим на Бога в дух и истина, и на Църквата и Отечеството - бидейки верни в изповядването на вярата си и достойни във вършенето на делата си. Длъжни сме, щом в Христа сме кръстени, в Христа и да сме облечени (срв. Гал. 3:27) – да бъдем „светлината на света” (Мат. 5:14), рожби на благодатта, свидетели на любовта!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2013 ГОДИНА!