"Живял съм, служил съм, тъй както ме е учила премъдростта Божия, просветила живота ми с лъчите си; и за да бъде животът ми пълен, съм се постарал да дам словесен израз на всичко онова, което ме е вълнувало, радвало и изпълвало с творчески пориви..."


Свещеник Димитър Петканов


Книгата "Лето господне" съдържа 1200 поетични творби от свещеник Димитър Попниколов Петканов. Заслугата тези стихове да бъдат събрани и отпечатани в сборник е на неговия внук, носещ същото име.


Книгата ще излезе в четири части. Първата вече е факт. Тя ще бъде представена в Ботевград от Исторически музей Ботевград. Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил ще бъде част от културната вечер. Той ще представи книгата „Бърз помощник: Чудесата на Свети Лука днес“. Премиерата ще се състои на 17 ноември /четвъртък/ от 17:00 часа в зала "Орханиец" на Историческия музей. Отец Димитър е упражнявал доста плодотворна писателска дейност. Той бил надарен като своя брат, писателя Константин Петканов. Малко от това, което е писал – в проза и поезия, е било издадено през годините под псевдонима Димитър Тополин. Пише както проза (разкази, спомени, свидетелства), така и поезия – поеми, оди, сонети. Най-голямата му творба - "Лето Господне" (отклик на автора върху Жития на светиите и големите християнски празници), е поетичен алманах за всички дни на годината, съдържащ над 1200 стихотворения. Неговото творчество е особено ценно за читателя като свидетелство за дълбока и жива вяра, на откритост и честност при всички житейски обстоятелства.


Събитията са в програмата на честванията по повод 150 години от изографисването и освещаването на църква „Св. Вознесение Господне“ в Ботевград.