В 10 часа българско време еленският впряг на Дядо Коледа потегли от Лапландия на традиционното и дългоочаквано пътуване по света. За една нощ щедрият старец трябва да измине 466 милиона километра, за да остави подаръци в милиони домове.

По традиция, започнала през 1955 г., придвижването на Дядо Коледа се "следи" от командването на авиокосмическата отбрана на Северна Америка - НОРАД. За целта са задействани 47 радара и спътници на геостационарна орбита, снабдени с инфрачервени датчици. Смята се, че те реагират на топлинното излъчване от червения нос на елена Рудолф.

Високоскоростни дигитални камери фиксират многобройните спирки на шейната, натоварена с 60 тона подаръци.

За повече сигурност в небето Министерството на отбраната на Канада отпусна четири изтребители Ф-18. Те ще съпровождат шейната на Дядо Коледа във въздушното пространство на страната.

Дежурните канадски и американски офицери в щаб-квартирата на НОРАД в базата Питърсън в щата Колорадо могат точно да кажат на любопитните деца, къде се намира Дядо Коледа във всеки един момент. За целта малчуганите трябва да позвънят там по телефона или да изпратят имейл.

Миналата година на коледните празници в базата бяха получени 102 хиляди телефонни обаждания и 7 700 хиляди електронни писма.

Белобрадият старец ще завърши обиколката си в полунощ във вторник в Колорадо.