Интернет влияе фатално върху развитието на децата, твърди 75-годишвият британски изобретател Тревор Бейлис. Новото поколение, наричано от Бейлис „Google поколение”, може да остане без въображение и практически навици, в резултат на прекалените занимания с компютри.
                      
Тревор Бейлис предупреди за опасността от прекомерната интернет зависимост на децата
                        

Според Бейлис, детският мозък ще умре, ако зависимостта от интернет излезе извън определени рамки. Децата ще станат неспособни да извършват каквото и да е самостоятелно по познатия досега начин, смята ученият, припомняйки пред Дейли Мейл, че е направил първите си изобретения, когато е бил на 5-6 години.

Днешното поколение има нужда по-често да включва мозъка си, препоръчва Бейлис. Децата трябва да тренират въображението си, да си създават навици и умения и да се развиват, вместо да се опират изключително на публикуваната в интернет информация, смята британският учен.

Едно от големите изобретения на Тревор Бейлис е Eco Media Player – устройство, което може да се зарежда с помощта на въртяща се дръжка и вграден генератор.

Бейлис смята, че училищата трябва да въведат прости инструменти за обучение като конструктора Meccano и други играчки, които ще дадат на децата безценни умения.