"В бомбата нямаше усилващи елементи като болтове и гайки, които използват самоубийствени терористи", заяви военният хирург полковник доц. Венцислав Мутафчийски от ВМА пред БТВ. "Аз съм изследвал най-дълбоките рани в двама от тежко ранените, няма такова нещо", допълни той.

Лекарят бил недалеч от Бургас в деня на трагедията и веднага отишъл в болницата, където се включил в две операции. "В лебечното заведение цареше подредена суматоха - тежко ранените бяха в реанимация, нуждаещите се от операция бяха оперирани", спомня си той.

Докторът има съмнения, че това не е типичен самоубийствен акт. "Може би замисълът е бил някакъв друг. Да се сложи този взрив в багажното отделение и оттам пораженията наистина щяха да бъдат много сериозни, защото то се видя, че е достатъчно силен взривът, за да унищожи един цял автобус и да убие толкова хора на място”, обяснява още доцентът.

Според Мутафчийски Израел има най-големият опит с превенцията на такива атентати и лечението след това на пострадалите. Според изследване 98% от самоубийствените атентати там се предотвратявали.