Вотът при избора за главен прокурор непременно трябва да е таен, както на гласуване да бъдат подложени всички кандидати, но на практика при последния избор не се случи. Това каза пред БНР съдия Весислава Иванова, говорител и член на Съюза на съдиите в България.

Във връзка с това Съюзът на съдиите обяви официалната си позиция, че при избора на главен прокурор в България е нарушена Конституцията. Съдия Иванова каза, че от Съюза на съдиите в България не очакват нито главният прокурор, нито пък някой от Министерския съвет да упражни своето правомощие по чл. 150 от Конституцията и да сезира Конституционния съд. Според нея единственият подход е да се атакува в Конституционния съд указът на президента, от гледна точка на неговата конституционосъобразност. Такава възможност остава в една пета от народните представители, на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.
„От Съюза на съдиите в България бяхме длъжни да разясним на гражданите своята позиция”, Категорично заяви съдия Весислава Иванова.