От 1 януари минималната работна заплата се увеличава с 20 лева и става 310 лева, предаде репортер на БГНЕС.


С решение на Министерски съвет от 1 януари до 31 март 2013 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще е 145 лв., а от 1 април – 150 лв. Финансовият министър Симеон Дянков коментира през изминалата година, че повишаване на минималната работна заплата от 290 на 330 лв. е невъзможно към момента. На 1 май 2012 г., когато минималната заплата бе повишена от 270 на 290 лв., министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни тогава, че минималната заплата ще се повишава с 20 лв. всяка година и прогнозата е през 2015 година да достигне 350 лв.
С решение на правителството от 1 януари 2013 г. се въвежда данък от 10 процента върху лихвите от депозитите. Данъкът няма да важи за детските, безсрочните влогове и разплащателните сметки. Банките ще имат ангажимент всеки месец да декларират изплатените лихви по срочните депозити. Те ще подават към данъчните данните за размера на платената лихва, както и на удържания данък. Ще има данък и върху хазарта от 15%. С него ще се облагат игри и залагания, включително тото лотариите, резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.
От 1 януари 2013 г. болничните вече няма да са вързани с изплащането на заплатите. Занапред работодателите ще са задължени да изпращат данните за болничните до 15 число на всеки текущ месец без значение дали заплатата е начислена и изплатена. Целта е да се ускори процесът на изплащане на парите, за което срокът е 15 дни от постъпването на информацията в НОИ.
От 1 януари 2013 г. фирмите в България са задължени да събират разделно своите отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и метал. Това изисква приетият Закон за управление на отпадъците.
Като цяло според управляващите, страната ни ще бъде сред държавите в Евросъюза с най-ниски стойности по показателите дълг и дефицит. Според опозицията, обаче, с този бюджет българските граждани ще останат най-бедните в Европа.