Google e похарчил близо 2 милиарда долара за покупката на 79 компании през миналата година. Най-големи са сделките през третото тримесечие, когато интернет гигантът е придобил 54 компании за сумата от $1,4 млрд. (без сделката с Motorola Mpbility), съобщи TechCrunch.com.

Google купува по 6-7 компании средно на месец     

Сред покупките се откроява тази на ITA Software, за която Google е дал $676 милиона в кеш. В други сделки компанията е плащала и с акции.

През четвъртото тримесечие Google e погълнала компании като Apture - разработчик на технология за търсене, Clever Sense с нейното приложение за обмен на препоръки за увеселителни заведения и Katango, която разработва алгоритъм за автоматично сортиране на приятелите в социални мрежи.

За сравнение, активността на Google на пазара за поглъщания през 2010 г. е била двойно по-слаба - интернет гигантът е купил 48 компании на обща стойност около 1 милиард долара.

И през настоящата година Google ще продължи да придобива стартъпи и работещи проекти. Същевременно се очаква финализиране на сделката с Motorola Mobility за сумата от $12,5 млрд.