В РУП – Ботевград е подадена колективна жалба срещу Таня Н.от Гложене, която е съпруга на ботевградчанин. Хората се жалват, че платили по 220 лева за пътуване до Лондон, което няма да се състои на първоначално обявените дати. Някои от тях дали на Таня Н. и по 630 лева за екскурзия в Дубай. Те се опасяват, че са станали жертва на измама и потърсили съдействието на полицията, за да си върнат парите. Случаят е докладван на прокуратурата. Организаторката е обещала, че ще върне парите на хората, казаха от РУП – Ботевград.


Днес потърсихме за коментар Таня Н. Успяхме да се свържем с нейния съпруг, но той каза, че тя е много разтроена и няма да говори за случилото се. По думи на съпруга вината за провала на пътуването е на организаторката от британска страна. Тя настоявала групата да пътува с британска авиокомпания и да нощува в тризвезден хотел, който посочила. Новите условия оскъпявали екскурзията.
Сред потърпевшите са и танцьорите на представителен ансамбъл „Ботевград”. На 10 януари те трябваше да отпътуват за Англия, за да вземат участие във фолклорен фестивал в Манчестър.


Аналогичен случай е имало в края на миналата година и в Ябланица. Главно действащо лице отново е била Таня Н. Тя се заела с организацията по пътуването на вокална група „Докле е младост” и на фолклорна танцова формация „Ябланска огърлица”, при читалище „Наука 1901”, до Бодрум. Дори предложила на читалищните дейци да учредят сдружение за представяне на фолклорния фестивал в турския курорт. Те платили на Таня по 120 лева за пътуването. То обаче така и не състояло. Оправданието на организаторката било, че членове на политическа партия от друго населено място изместили изпълнителите от Ябланица. Тя обещала на потърпевшите, че ще ги компенсира с пътуване до Лондон, където също се провежда международен фолклорен фестивал, организиран от българи, но условието било да доплатят по още 80 лева. Само десет човека платили исканата сума. Пътуването до столицата на Англия се състояло. То струвало по още 145 лева на хората, които те платили на място. Таня обещала, че в България ще им върне тези пари. До момента обаче не го е направила.
Хората, които не заминали за Англия, потърсили съдействието на полицията, за да си върнат парите. Таня превела сумите на няколко транша по сметка на читалището. Преди два дни тя напълно се издължила на читалищните дейци в Ябланица.


„Доверихме се на Таня, защото я познаваме от много години. Тя държеше заведение в Гложене. Смятам обаче, че постъпките й в конкретните случаи са непочтени”, каза за botevgrad.com Христо Василев – секретар на читалище „Наука 1901” – гр. Ябланица.