Церемонията по откриването на 30-ите Олимийски игри в Лондон се превърна в 4-часово шоу. Организаторите бяха приготвили една историческа и културна разходка от средновековна Великобритания до наши дни, като спектакълът бе съпровождан от много музика и танци.

Първият британец спечелил Тур дьо Франс Брадли Уигинс даде официалното начало на церемонията, като би най-голямата камбана в Европа, след което чрез песни бе представено обединението на Великобритания от 4-те нации – северноирландци, шотландци, уелсци и англичани. Представлението „Островите на чудесата“ започна с представянето на типично британско село, докато барабани не дадоха началото на Индустриалната революция. Най-интересната част беше, когато работници изковаха голям олимпийски кръг, който бе издигнат и се присъедини към останалите пет.

Кралица Елизабет II пък бе в центъра на вниманието, когато от 5-минутен филм стана ясно, че тя има тайна мисия за Джеймс Бонд, в чиято роля бе влязъл Даниел Крейг, а именно агент 007 и кралицата да скочат с парашути от хеликоптера, който ги докара на Олимпийския стадион за химна на Великобритания.

Спектакълът продължи с излизането на 600 медицински сестри и деца на сцената, които бяха последвани от лоши приказни герои като Капитан Хук, Круела де Вил и Лорд Волдемор, но обичаната детегледачка Мери Попинз се притече на помощ. След детската литература, бе отдадена почит и на киното, като един от най-известните британски комици Роуън Аткинсън взриви стадиона с участието си в изпълнение на лондонския симфоничен оркестър. Шоуто премина и в новото време с представянето на любимите песни, филми и сериали на британците от тийнейджъри, които направиха кратка разходка по нощните клубове от 60-те досега.

Около 1:30 българско време беше даден стартът на Парада на спортистите, като по традиция първата страна, която премина бе Гърция. След още 30 делегации, българските спортисти, предвождани от Йордан Йовчев също дефилираха по пътеката пред погледа на президента Росен Плевналиев. Великобритания, чийто знаменосец бе легендарния колоездач Крис Хой, премина последна.

С реч на президента на Олимпийския комитет Жак Рох и изявление от Кралица Елизабет II бе дадено началото на Олимпийските игри в Лондон. Запалването на олимпийския огън предизвика голяма изненада, като в хармония с мотото на Игрите „Да вдъхновим едно поколение“, честта бе дадена на петима бъдещи британски звезди в спорта. Гала-вечерта бе закрита от сър Пол Маккартни, който изпя емблематичната „Хей, Джуд“.