Щателни проверки на ловните дружинки на територията на  Софийска област бяха извършени през почивните дни.


Двудневната полицейска операция е проведена от служители на Областната дирекция на МВР съвместно с представители на Регионална дирекция по горите-София във връзка със зачестилите напоследък инциденти по време на ловни излети.


В изпълнение на разпоредбите на инструкцията за взаимодействие между МВР и Изпълнителната агенция по горите, както и във връзка със зачестилите в последно време инциденти при лова на едър дивеч, са били проверени всички ловни дружинки, осъществяващи ловни излети в областта. Акцент на проверките-спазването на разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча.
Проверени са общо 657 ловци, като 105 от тях са тествани с техническо средство за употреба на алкохол. Пробите на всички са отрицателни. Констатирани са две нарушения на БОБВВПИ и четири - на ЗЛОД.


На територията, обслужвана от РУП-Елин Пелин, са проверени 11 ловни дружинки, състоящи се от 91 ловци. При проверка на ловна дружинка на с. Макоцево в землището на селото е установено, че 63-годишният Г.Г. ловува с изтекъл срок на разрешителното, което е иззето заедно с оръжието. Нередовният ловец е санкциониран по административен ред.


На територията, обслужвана от РУП-Костенец, инспекторите са проверили общо 83 ловци от 8 ловни дружинки. В хода на проверката на ловна дружинка в с. Голак 44- годишният Е.Р. от Банкя не представил разрешително за употреба на ловно оръжие нито пък ловен билет, поради което му е съставен акт за установено административно нарушение. Мъжът твърдял, че притежава всички надлежни документи, но ги е забравил вкъщи. При извършената справка в информационните масиви се установило, че ловецът притежава разрешение за носене и употреба на ловно огнестрелно оръжие, което е иззето с протокол. След изясняване на обстоятелствата Е.Р. ще бъде призован за съставяне на акт.


79 ловци са били проверени и в Правешко. За трима от тях било установено, че са без заверени ловни билети за 2013 година, за което са съставени констативни протоколи и неизрядните ловци ще бъдат призовани в Държавно горско стопанство- Ботевград за вземане на отношение.


В хода на операцията на територията на РУП-Самоков бяха изградени контролно пропускателни пунктове, сформирани от полицейски служители, следящи за  правилното пренасяне на ловното огнестрелно оръжие,  проверки се извършваха и от мобилни групи. Проверени са общо 90 ловци, нарушения не са констатирани.


По време на акцията полицейските служители разясниха на всички ловци правилата за безопасен лов и им припомниха забраната за пренасяне  и употреба на огнестрелно оръжие след употреба на алкохол и упойващи вещества, информира пресцентърът на ОДМВР - София.


За констатирани нарушение на ловните дружинки в Ботевград не се съобщава.