82-годишен мъж е задържан за незаконна лихварска дейност в село Новачене.


Акцията е проведена след подаден сигнал от негови длъжници. С прокурорско разпореждане му е взета мярка „задържане под стража” за 72 часа.


Операцията е реализирана след подаден сигнал за извършване на банкова дейност по занятие без съответното разрешително. Проведена е под ръководството на Софийска окръжна прокуратура. При извършената проверка органите на реда установили, че 82-годишният С.В. от с. Новачене, по прякор Бонелата, е извършител на престъпление по чл. 252 от НК. Материалите от проверката са докладвани пред Софийската окръжна прокуратура, където срещу незаконния лихвар е образувано досъдебно производство.


Вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” към областната дирекция съвместно с колегите им от РУП- Ботевград извършили процесуални действия „претърсване и изземване” в дома на С.В. Иззети били шест тетрадки със записани в тях ръкописни данни с имена на негови съселяни, на които извършителят е давал пари назаем срещу месечна лихва, като срещу имената била отбелязана и съответната сума. Освен тетрадките, първите записки, които датирали от 2005 година, полицейските служители са иззели и три дебитни карти на жители на селото, както и лек автомобил „Фолксваген Голф 2”, за който има основание да се предполага, че е оставен като залог срещу даден заем.


Нелегалният лихвар бил задържан в РУП- Ботевград за срок до 24 часа, по- късно мярката му е удължена на 72 часа. Процесуалните действия по досъдебното производство продължават.