Напомпаните с вода пилета трябва да изчезнат от пазара от утре.

Месото от пернати родно производство трябва да съдържа не повече от 4,3 процента вода, информира "Монитор". Изискването срещу помпането на птичите мръвки с течни добавки за увеличаване на обема им е заложено в наредба на земеделското министерство и влиза в сила от 20 януари. С нея се слага край на стария спор какво купуваме в магазините – месо или вода.

В момента е широкоразпространена практиката в месото да се влагат т.нар. влагозадържащи агенти, растителни и животински протеини, които увеличават теглото на продукта и задържат вода. Две класически технологии се използват в момента при заготовката на пилешкото месо за пазара - тумблиране и шприцоване. В първия случай месото се върти в барабани с палци и по този начин се разкъсват мускулните влакна, а суровият продукт поема много течности. При шприцоването в месото се вкарват големи игли, с които се инжектират солеви разтвори и крайният резултат е същият.

Добавките, които специалистите наричат влагозадържащи агенти, спомагат течностите да се задържат в месото, а купувачът е принуден да плаща значително повече, отколкото е реалното тегло на месото.

Производителите твърдят, че по този начин мръвките стават по-крехки, освен това може да им се добавят подправки, които правят пържолките особено вкусни.

Новите правила обаче не важат за вносните пилешки продукти, затова потребителите трябва да бъдат много внимателни в магазина.

Земеделският министър Мирослав Найденов се закани още през миналата година да пресече практиката мръвките да се надуват със солеви разтвори.