От 1980 година Световната туристическа организация към ООН отбелязва Международния ден на туризма на 27 септември.

Целта на тази инициатива е да се привлече вниманието на международната общественост към значението на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфери на обществения живот.

"Туризмът отваря врати пред жените" е мотото на Световния ден на туризма през 2007 година. Туризмът е сектор на световната икономика, който не само осигурява работни места за значителен брой жени, но и осигурява многобройни възможности за тяхното развитие, съобщават от Държавната агенция по туризъм.

Тази година страна домакин на честването е Шри Ланка, която продължава да бъде активен член на Световната Организация по Туризъм.

В последните години е нараснал делът на жените заети в туризма, като в световен мащаб този дял е почти колкото и при мъжете. В значителна част от страните-членки на ООН жени заемат позиции на мениджъри на престижни хотелски вериги, председатели на туристически бордове, директори на авиокомпании, мениджъри на защитени области и зони, ръководни постове в администрирането на туризма.

Жените съставляват около 66% от работната сила в световен мащаб, но получават по-малко от 5% от приходите.

В България директно заетите в туризма са 170 000, а със съпътстващите туризма дейности те наброяват 400 000. Всяка година броят на туристите, посещаващи страната ни, нараства.

В последните години България преживя истински туристически бум - построиха се много нови хотели, СПА-центрове, създадоха се много туристически атракции. Туризмът обаче трябва да се развива устойчиво и разумно, като държим сметка и за опазването на околната среда.

България е на трето място в Европа по намерени на нейна територия културни и археологически паметници, на второ място в света по брой на минералните и лековити извори.

Това е огромно богатство, с което малко страни могат да се похвалят. Наша обща отговорност е това богатство да бъде правилно развивано и разумно използвано.

Световният ден на туризма е и повод още веднъж да обърнем внимание на ключовото значение на туризма, и свързаните с него сектори на икономиката в развитието на отделните региони, на страните и света.

Във връзка с празника Държавната агенция по туризъм организира онлайн фото конкурс за снимки посветен на Световния ден на туризма. Конкурсът има за цел осигуряване на равнопоставеност на половете с помощта на туристическия сектор.
За участие и гласуване - www.YouTourist.travel.

Крайният срок за участие е 8 ноември 2007 година.

Наградите включват три обиколни пътувания и настаняване в Шри Ланка и девет дигитални фотоапарата осигурени от Националния туристически борд на страната.
Победителите ще бъдат обявени по време на Генералната Асамблея на Световната Организация по Туризъм, която ще се проведе в периода 22 - 29 ноември и ще бъде включена в последвалата изложба в централата на организацията в Мадрид, Испания.