Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти опитът за покушение над Ахмед Доган.

"Това е много тревожно събитие и не би трябвало да се случва в днешна България", заяви министър - председателят.

Борисов призова, да не се правят изявления от политически партии, че ГЕРБ насажда омраза в обществото.

"Когато има партийни мероприятия, вътре не може да стои полиция. Ако това биде направено, ще кажете, че има полицейщина или – се провежда партиен форум под полицейски надзор. Затова политическите партии сами организират своята охрана на свои събития", поясни премиерът.

"Разбира се, когато има внезапност на едно нападение, реакцията на службите винаги е закъсняла", каза той и допълни: "То винаги е по-напред от тях". "Има случаи в света, когато са убивани невинни хора, заради бърза реакция на службите. Това е и рискът на публичните мероприятия. Когато един политик иска да е близо до хората, това винаги носи риск от подобен инцидент", каза още Бойко Борисов.

Премиерът не може да приеме, когато нападателят е български мюсюлманин, да се търси етническа вражда в България.  По думите на Борисов, инцидентът има своето начало. „Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно. Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политически плурализъм. Това е демокрацията. В никакъв случай не мога да го оправдавам. Не мога да оправдая напълно и реакциите на много от длъжностните лица и делегати на конгреса затова, че когато вече нападателят беше повален, му нанесоха такъв зверски побой, с омраза. Чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров и колегата от НСО, които се опитваха да го предпазят. Винаги има стрес и първоначална реакция, когато хората действат с друга сигнална система. Бих призовал и двете страни да бъдат малко по-умерени. Защото с първите си изказвания господин Местан и господин Четин Казак провокираха омраза в България. В самия си доклад – Ахмед Доган я провокира”, каза премиерът Бойко Борисов.