От 21 до 28 януари за шести път у нас отбелязваме Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. 


През тази година кампанията ще премине под надслов „Заедно срещу рака на маточната шийка. Избери живота!“. 


С приемането през 2012 г. на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България се присъедини към повече от 40 държави, които заплащат имунизацията срещу заболяването с публични средства. Това е сериозен успех, особено предвид препоръките на световни и европейски здравни организации за въвеждане на имунизацията срещу рак на маточната шийка в националните календари на страните и за повишаване имунизационния обхват сред целевите групи там, където имунизацията вече е включена.
 


Целта на Националната програма е намаляване на заболеваемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на 12-годишните момичета. Специалистите напомнят, че най-ефективен е комбинираният подход от имунизация и редовни профилактични прегледи.


През 2013 г. България за шести пореден път ще участва в отбелязването на Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. През настоящата година фокусът ще се постави върху повишаване информираността на обществото, и по-конкретно на родителите на 12-годишните момичета, за риска от заболяването и възможностите за първична профилактика, които предоставя Националната програма, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването.