Около 15.30 часа вчера 83-годишен жител на селото потърсил помощ от полицията по повод кражбата на значителна сума пари от дома му. Полицейските служители установили, че престъплението е извършено между 18 и 21 януари, като е отнета сумата от 540 лева. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на извършителя - 11-годишно момче, неизвестно досега на органите на реда. В хода на разследването се установило, че на 18 януари невръстният апаш и майка му посетили 83-годишния си съселянин, за да заредят батерията на мобилен телефон, поради липсата на електричество в дома им. Двамата издебнали момента, когато стопанинът излязъл да донесе дърва за печката да се стоплят. По заръка на майката 11-годишният пребъркал джобовете на дрехата му и задигнал всичките средства на доверчивия старец. Станало ясно, че с част от парите още същия ден двамата заплатили 5 овце, които кучето им нахапало, с останалите напазарували храна и напитки.


Поради бързата реакция на полицаите, многодетното семейство не успяло да прахоса всички откраднати пари и предало доброволно остатъка от 100 лева. Малолетният е разпитан в присъствието на инспектор от детска педагогическа стая, след което е предаден на родител. По случая е образувана преписка.


35-годишен рецидивист също попадна в полицейския арест за опит за кражба от къща в Литаково. В неделя собственичка съобщила в полицията, че от къщата й в селото е извършен опит за кражба. При огледа на местопроизшествието униформените установили, че в къщата е проникнато през капандурата на покрива и за кражба е била подготвена водна помпа, липси не били установени. Криминалистите предприели издирвателни и процесуално-следствени действия, в резултат на които разкрили автора на престъплението - С.К. на 35 години от Ботевград, многократно регистриран и осъждан за кражби. Рецидивистът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Работата по досъдебното производство продължава.