Бойко Борисов не е защитил българския национален интерес. При неговото управление е подписан меморандум с Росатом, в който цената на Белене е фиксирана много ясно - 6,298 млрд. евро.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента, като показа пред медиите документа, който уличава Бойко Борисов в лъжа. Станишев напомни, че при предишното правителство до последния момент са се водили преговори с Росатом, така че цената да е в интерес на България. „Нашата позиция беше за цена от 5,2 млрд. евро – цена много по- ниска от подписаната от правителството на Борисов. Борисов е избрал друг подход – все едно да отидеш на пазар, да вземеш две кила домати и след това да питаш колко струват”, възмути се лидерът на БСП. Той подчерта, че меморандумът е категорично доказателство, че правителството на Бойко Борисов в преговорите с Росатом не е отстоявало българския национален икономически интерес. „От кой кашон трябва да се ровим, за да се извади тази информация и българите да знаят за договорената завишена цена на Белене”, попита Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че става ясно, че приказките, които се бълват през последните дни за цена от 22 млрд. лв. не отговарят на реалността. Председателят на парламентарната група на Коалиция за България опроверга и още една манипулация на ГЕРБ, които заблуждават хората, че няма да има заплати и пенсии заради Белене. „Публично е известно, че проектът е разработен като външно инвестиционно финансиране, а не с бюджетни средства”.

Станишев обяви, че Коалиция за България е внесла в парламента решение за налагане на мораториум върху всички сделки за разпореждане и строителни дейности върху имоти на територията на крайбрежни плажни ивици. В решението МРРБ се задължава да предприеме мерки за изпълнение на задълженията по Закона по черноморското крайбрежие. МРРБ трябва да създаде и регистър на имоти, които се намират до 2 километра от брега. „Всичко това беше започнато да се прави до 2009г., но беше прекратено от правителството на ГЕРБ”, изтъкна лидерът на БСП.

Според него МОСВ трябва незабавно да стартира процедура по Закона за защитените територии за обявяване на територията на плажовете за защитена територия. „Важно е да е ясно къде държавата притежава имоти по Черноморието”, добави депутатът Димчо Михалевски. Той изтъкна, че в предложенията на левицата има текстове, които са по идея на природозащитните организации и са свързани със създаването на Национален парк Българско черноморие и защитените територии.