Българското посолство на Острова прави всичко възможно нашенците да не знаят нищо за възможността им да дадат своя глас, съобщава www.novini.co.uk чрез писмо до нашата редакция.

Във Великобритания има два български вестника , но в никой от тях няма и грам информация за референдума. В няколкото информационни сайта за българи в UK също няма никаква информация за предстоящото гласуване.

 Дори на официалния сайт на българското посолство не пише нищо за предстоящия референдум. По всичко изглежда, че такова гласуване във Великобритания няма да има. Репортерско проучване на www.novini.co.uk показа, че за референдума и възможността да има повече от една секция, не е била информирана нито една българска медия на острова. Не са били информирани и бившите избирателни секции в българските магазини също. На последните избори за парламент двете секции в складовете на Баркинг и Тотнъм събраха рекорден брой гласоподаватели.

“Никой не ни е информирал за предстоящия референдум и как се отваря секция за него. За гласуването научих днес, когато ми позвъниха от българско радио от София да ме попитат как се подготвяме за референдума.” сподели за novini.co.uk един от бивш председател на изборна комисия, в Баркинг.

Изглежда, че или в посолството ни в Лондон са забравили, че ще има референдум и че има българи във Великобритания, или пък, че изпълняват поръчение да не информират никой и да има почти нулева активност на 27.01.2013.

Както всички знаем служителите на посолството не са от най-работните, те обичат да почиват доста. Те почиват на английски национални празници, както и на български такива. Интересното е, че когато има да се отработва даден празник, на сайта им никога не се съобщава кога те ще работят извънредно за да знаят хората и да ги посетят.

Всяка една събота в която те са отработвали се е оказвало, че те само се водят, че работят. В действителност, понеже никой не знае, че работят, хората нито им звънят, нито ги посещават.