"Продължавам да искам оставката на Сергей Станишев. Вчера той загуби. Опитва се да се прави на мъж и на лидер, но се показа кой е истинският лидер", заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

"Станишев беше жалък, вчерашният ден беше голям личен провал за него", смята Дянков. "Над 80% от хората показаха, че техният въпрос не е въпросът на БСП", добави той и поясни, че е разговарял с много граждани, които са споделили това мнение.

По думите му, социалистите отново ще почнат да се борят, но от ГЕРБ само ще показват какво правят и какво строят.

Дянков призна, че въпросът на референдума не е бил хубаво зададен. Той сподели, че също не е отишъл да гласува и поясни, че според него първият ни демократичен референдум не е трябвало да бъде на тази тема. От допитването спечели медийното лоби около Станишев, но не и ядреното, смята вицепремиерът. Според Дянков обаче, положителното от вчерашния ден е доброто провеждане на референдума, което е показало, че държавата може да се справи с едно такова допитване. Той е на мнение, че следващият референдум може да бъде на тема "Екология". "Екологията за мен е основна тема", добави още министърът. Дянков уточни, че не може да има национално допитване относно майчинските и поясни, че те са свързани с бюджета.

Симеон Дянков прогнозира, че в следващите седмици всички ще станем свидетели на голяма война в БСП заради големия провал на националното допитване.

Вицепремиерът коментира и увеличението на депутатските заплати. "Признавам, че вчера научих от медиите за това. Изненада бе за мен тази новина. Не е редно. Трябва да вдигаме първо други доходи, а после нашите. През тази седмица ще се заема с темата", заяви още Симеон Дянков.