Двамата трудовчани, които атакуват най-високия връх в Южна Америка – Аконкагуа, са достигнали до лагер, който е на 5570 метра / Nido de Condores/. Това съобщи съпругата на Христо. Той се е свързал с нея вчера по сателитен телефон.
Христо е съобщил, че метеорологичните условия са много тежки – сняг над 1.5 метра и вятър над 80 м/сек.
Опитът на двата алпинисти да достигнат Camp Berlin (Лагер 3) на 5940 м, предлагащ добра защита от силните ветрове в района, се оказала безуспешна.
Неблагоприятното е, че Христо и Асен имат още четири дни, докато изтече разрешителното им за пребиваването в аржентинския националния парк, в който се намира връх Аконкагуа.
Според информация до 2002 година на него всяка година опитват да се качат около 3500 души. Основните проблеми при изкачването на връх Аконкагуа са голямата надморска височина и времето (в частност силните ветрове). Респектът от тази планина е задължителен и не трябва да се подхожда самоуверено, казат алпинистите, покорили върха. Голяма част от маршрута и изкачването е по сипеи и там няма постоянни снежни полета.
Приятелите на Христо и Асен им стискат палци да успеят да щурмуват и покорят покрива на Южна Америка, който се намира на 6962 метра в Андите.