От botevgrad.com вече знаете за големия успех на двамата алпинисти от Трудовец Христо Прокопиев и Павел Коцев - изкачването на първенеца на Андите и на цялото Южно полукълбо - връх Аконкагуа, висок 6962 метра. Това съобщиха самите те часове след овладяването му. Тази нощ получихме от тях второ съобщение с дата 8 януари, в което описват начина, по който са стигнали до върха, изпратиха и няколко снимки.


"След 50 километрово слизане от базов лагер 4300 м до Пуенте дел Инка (Мостът на инките - изходен пункт за атакуване на Аконкагуа), вече сме в град Мендоса, център на едноименната провинция в Аржентина. Изкачихме върха на 4 януари. Той се намира на 12 километра от границата с Чили.


Изкачването, заедно с аклиматизацията, продължи 18 дни. Времето беше ужасно - много студено и с ураганни ветрове. Започнахме атаката на 31 декември. Новата 2015 година посрещнахме на височина 5400 метра, крепейки палатката, за да не я отнесе ураганният вятър, а температурата бе около минус 30 градуса. Там изкарахме три безсънни нощи, преди да ни се отвори прозорец за същинската атака.


До лагер 3 - Colera, който е на 6050 метра, изнесохме  около 40 кг багаж и пак не можахме да мигнем. Започнахме атаката в 4 сутринта и стъпихме на Аконкагуа около 14 ч. местно време, а в лагер 3 се върнахме около 19.30 ч.


Сега имаме един ден за възстановяване и започваме втората част от експедицията. Целта ни е да изминем около 3000 километра на юг до Патагония.


Поздрави на нашите приятели и съграждани от нас и от Аржентина!"


Още веднъж Браво на Христо и Павел! С пожелания за успех и в  прекосяването на Аржентина до екзотичната Ушуая.