Златари и десетки сарафи изпаднаха в дива паника, след като един от най-страшните бандити – Владимир Пелов бе пуснат предсрочно на свобода. През 2001 г. той получи 20-годишна присъда, но излежа едва половината от наказанието си. Веднага щом излезе на свобода, извърши отново въоръжен грабеж в Ботевград.

Миналата седмица Софийският апелативен съд пусна 39-годишния бандит под домашен арест, за да може да предприеме лечение на окото си. Според съда и адвокатите Пелов почти не виждал с дясното око заради глаукома. В момента, в който се прибира у дома си, Пелов изведнъж получава чудодейно изцеление и проглежда. Само така може да се обясни фактът, че уж кьоравият бандит залепва за компютъра си вкъщи и започва да се брани в нета с коментари, че е най-велик. Според компютърни специалисти неговото IP е засечено в 2/3 от постингите, в които се твърди, че той е

най-интелигентният човек на света

Как така, дивят се проверилите тази информация, един кьорав бандит прекарва ден и нощ в писане на компютъра, освен ако не диктува на жена си Силвия какво да пише, а тя да прехвърля и да му чете всички сайтове, където се споменава.

Жители на Ботевград подозират, че интернет кореспонденцията в защита на маниака и преди това е била контролирана от него. Под предлог, че се образова и квалифицира допълнително, той е имал множество бонуси, сравнено с режима на обикновените и не толкова начетени като него престъпници, тикнати в затвора за същото престъпление. Влошеното зрение не му е пречило изобщо да се подготвя за финала на висшето си образование със специалност “Екология”. Въпреки това престъпникът драматизирал, че ще изгуби зрението си по вина на бездействащите органи и заплашвал, че ще вземе тлъсто обезщетение, като осъди държавата за причинени му вреди. На преглед Пелов всъщност е закаран още на 5 декември миналата година в МВР болница, но той държал, че иска да чуе и мнение от „Александровска”.

Пелов ще бъде съден за въоръжен обир на 27 август 2011 г. в Ботевград на златарско ателие, отвличане на трима души и

опит за умишлено убийство на 4-ма полицаи

Съизвършител на деянието е Димитър Иванчев-Бамзе.

Ботевградчанинът има скандална слава както навън, така и в затвора. Негови съкилийници твърдят, че по изобретателност и маниащина той е надминал дори нивото на Янко Ваташки -Лудия. Носят се легенди за това с какви представления се е развличал любимецът на някои вестници, представян от тях като №1 по интелигентност и образованост. В драматично интервю в едно от тези издания Пелов обяснява как се е осъзнал и раздува за амбициите си да се развива още повече интелектуално. Това интервю, твърдят вътрешни източници, е било широко цитирано, когато е вървяло обсъждането на неговото помилване. Подобно дава и за телевизионна медия. Освободен, Пелов не губи време, а предприема нов обир.

Пандизчийските информатори издават и още нещо любопитно – че докато е бил в ареста, Пелов е тренирал във фитнеса като за участие в състезание. За човек с такъв проблем със зрението, какъвто се изкарва да има той, физическите натоварвания са абсолютно забранени. Пак от затвора източниците на “ШОУ” разкриват, че преди да го заведат на планирания преглед в МВР болница, цяла седмица Пелов изкарал на изтощителен маратон, в който чел книги от затворническата библиотека като полудял. Целта е била да натовари максимално очите си за предстоящия преглед. Проблемът с дясното му око пък съществувал още от 1999-та, когато пострадал при сбиване в затвора.

Яна МАРИНОВА