Руският монополист "Газпром" е продавал най-скъпо природния газ в Полша, Македония, Босна, Чехия и България, като цената е надвишавала 500 долара за 1000 куб. м, съобщава днес в. "Известия".

Цените на "Газпром" за Македония и Полша, съответно 564 и 525 долара, бият всички рекорди през 2012-а година, съобщава изданието, като цитира анонимен източник, близък до газовия гигант, предаде БНР.

България е купувала през първото полугодие на миналата година природния газ на цена 501 долара за 1000 куб. метра, пише "Известия" и прогнозира, че през тази година апетитът на "Газпром" ще е значително по-умерен. Причините за това са не само в намаленото търсене, но и в започналото в Европа разследване срещу руската компания за нарушения на антимонополното законодателство. Според прогнозите през 2013-а година "Газпром" ще продължи да намалява цените, като същевременно ще разчита да увеличи продажбите. Така например средната цена се очаква да бъде около 360 долара срещу 413 в началото на миналата година.

В тази прогноза са отчетени и намаленията, които вече получиха редица европейски страни, сред които и България. Според експерти "Газпром" се е съгласил на тези отстъпки не на последно място и заради стремежа му по-бързо да прокара проекта за газопровод "Южен поток".