Не можем да забраним на хората да заявяват нулеви дялове. През миналата година има 15 000 души, а в крайна сметка, когато идва изравнителна фактура те доплащат. Това е поето от останалите съседи, заяви пред БТВ директорът на „Топлофикация-София“ Стоян Цветанов.. В края на сезона обаче те ще си платят, закани се директора на столичното парно.

Трябва да направим така, че енергията, която се потребява трябва да бъде разбираема за абонатите. „Ежемесечен физически отчет в София не може да се случи, защото 402 000 апартамента трябва да бъдат посетени всеки месец в определен час. Сега не можем да го направим веднъж в годината, камо ли сега“, каза Цветанов.

Това няма да се случва ако се въведе масово дистанционно отчитане, което за абонатите струва 2 лв. на апартамент на месец, каза шефът на „Топлофикация“ като добави, че така по-лесно ще се хванат и кражбите от съседи. Въпреки това Цветанов уточни, че няма да препоръча задължителното дистанционно отчитане. Дори да се констатира подобна кражба на парно, от „Топлофикация“ нямат никакъв лост за реакция. Затова е необходимо кражбата на топлинна енергия трябва да се криминализира, отсече Цветанов. В момента обаче съседите няма как да проверят дали в определени апартаменти се отопляват незаконно. Единственият начин е прокурорска заповед, каза директорът на „Топлофикация“.

Ако законодателят реши да премахне топлинните счетоводители „Топлофикация“ ще поеме дяловото разпределение, гарантира управителят на дружеството. Съвсем скоро ще бъде направена подготовка за преминаване към този режим. Освен това от дружеството искат да се съкрати и времето за избор на топлинните счетоводители. В момента срокът е 10г., при това изборът е на целия блок, а не за отделните апартаменти, каза Цветанов. От "Топлофикация" ще поискат и повишаване на глобите, предвидени за топлинните счетоводители при направена от тях грешка.

Стоян Цветанов разкри и че самият той е станал жертва на управляваното от него дружество, тъй като неговите родители са били с надписани сметки. Те са платили 480 лв. за 90 кв. м.