Най-късият месец в годината, наричан от народа Малък Сечко няма да изневери на характера си и тази година, който ще се прояви с температури в доста широк диапазон. Най-ниските ще са между минус 10 и минус 15 градуса, а най-високите  между 15 и 20 градуса. Това прогнозират от Националния института по метеорология и хидрология.
Средната месечна температура за февруари в Северна България и високите полета ще е от минус 1 градус до 1 градус, в Южна България и по Черноморието – между 1 градус и 5 градуса. В планините – между минус 8 градуса и минус 4 градуса.
Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 70 до 100 mm. Тази година се очаква сумата на валежите през месеца да бъде над нормата.
Обичайно за месеца, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето и валежи от дъжд и сняг, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.


Първо десетдневие
В началото на месеца ще се установи пренос на топли въздушни маси от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, както и периоди, когато ще е значителна, на места с превалявания, предимно от дъжд, но съществени валежи не се очакват. Повишена вероятност за повече и по-значителни валежи има през втората половина на десетдневието, последвани от краткотрайно понижение на температурите и преминаване на дъжда в сняг.


Второ десетдневие
През първата половина от второто десетдневие ще е малко по-студено, но температурите ще са близки до обичайните. Очакват се чести превалявания, предимно от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. През втората половина от десетдневието ще има повече спокойни дни, без съществени валежи, но с по-ниски минимални температури.


Трето десетдневие


В началото на третото десетдневие има вероятност за валежна обстановка, но впоследствие тенденцията е към затопляне и време без валежи.


Любопитни факти за февруари


Името на месеца произлиза от латински Februarius. Първоначалното значение е било очистителен месец, тъй като в древен Рим по това време са се извършвали жертвоприношения за очистване от греховете. Февруари е последният месец в римския календар. Той и януари са последните два месеца, добавени към календара, тъй като римляните смятали зимата за безмесечен период. Февруари е включен в римския календар през 153 пр.н.е.
В българските народни говори е разпространено названието Малък Сечко (в по-стар вариант: Малък Сечен), понеже февруари има само 28 дни, за разлика от Голям Сечко (януари), който винаги има 31 дни. Прабългарите наричали този месец Тутом.
През обикновените години февруари започва в същия ден от седмицата като март и ноември. През високосна година февруари започва в същия ден от седмицата като август.