По повод жалбите на граждани за високи сметки за тока, от ЧЕЗ-България изпратиха изявление, в което се казва:
„ЧЕЗ е отговорна компания, честен и почтен инвеститор в България от много години. Разбираме притесненията на хората, особено сега, през зимата, когато много домакинства се отопляват с ток. Ще проверим и проверяваме всеки конкретен сигнал и жалба за неточна сметка за електроенергия.

Сигнали може да се подават в центровете за обслужване на клиенти, на електронен адрес zaklienta@cez.bg или на телефонен номер 070010010.  За целта потребителите трябва да съобщят своя клиентски номер или номер на електромер.

Всеки клиент, подал жалба, ще получи отговор с резултатите от проверката.  В случай, че е допусната грешка от страна на ЧЕЗ, тя ще бъде незабавно коригирана.

ЧЕЗ е само част от веригата на ценообразуването и на ЧЕЗ се падат по-малко от 17% от крайната цена за клиентите.  
При сметка от 100 лева за ЧЕЗ остават 17 лева, а останалата сума се изплаща обратно по веригата - за производство и пренос, включително добавки за зелена енергия, добавка за енергия от когенерация, невъзстановяемите разходи по дългосрочни договори,  данъци, такси и акцизи.  ЧЕЗ изплаща на останалите участници във веригата на ценообразуването дължимите суми (83% от фактурираната цена за клиентите), независимо от това дали клиентите са ги платили или не.
Изразяваме готовността си да работим заедно с гражданските и потребителски организации и институциите за осигуряване на повече информация и внасяне на яснота по фактурите и други свързани с клиентите ни и дейността на ЧЕЗ въпроси.”


Изявлението е подписано от Петер Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ -България.