В мъжката надпревара за Купата на България по баскетбол– Финална осмица, която ще се проведе в Двореца на спорта и културата във Варна, ще участват всички отбори без TESY България (20). От значение ще бъде временното класиране след играните срещи от втори етап на разменено гостуване на НБЛ-мъже. Така на 24-ти или 25-ти февруари на неутрален терен ще се играе бараж за осмото място във Финалите между отборите, заели 8 и 9 място след завършване на Втори етап от НБЛ. Участниците в срещата си поделят организационните и съдийските разноски за нея. По всяка вероятност това ще са съставите на Черноморец Бургас и Спартак Плевен.


На 23.02.2013г. ще се тегли дирижиран жребий за четвъртфиналите и полуфиналите както следва:


ЧЕТВЪРТФИНАЛИ: дирижиран жребий : Според класирането на отборите след втория етап от НБЛ между отборите класирани от 1 до 4 място (първа четворка) и тези от 5 до 8 място(втора четворка)


Към момента на класиране три кръга преди края на втория етап отборите ще са разпределени по урни за жребия по този начин.


Първа урна: Лукойл Академик, Левски


Втора урна: Рилски спортист, Балкан


Трета урна: Ямбол, Берое, Черно море, Черноморец/Спартак Плевен


Така на четвъртфинали ще се срещнат отборите от първа и втора урна срещу тези от трета урна. Разбира се, има теоретичен вариант Рилски спортист да измести Левски, както и Черноморец да избегне баража за сметка на Черно море Порт или Берое. Шансовете това да се случи обаче са минимални, пише levskibasket.com.


ПОЛУФИНАЛИ: дирижиран жребий : Между победителите в четвъртфиналните срещи, в които участват отборите класирани на 1 и 2 място след втория етап от НБЛ (първа двойка) и победителите в четвъртфиналните срещи, в които участват отборите класирани на 3 и 4 място след втория етап от НБЛ(втора двойка).


ФИНАЛНА ОСМИЦА ще се проведе от 28 февруари до 02 март 2013 година във Варна.