Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза пред журналисти, че не е запознат с новите публикувани документи, в  отговор на въпрос за досието "Буда".

Не мога да коментирам нещо, което не съм видял, каза Цветанов. Той добави, че ще се провери дали материалът съществува в  архива. На всички тези публикации и спекулации в публичното пространство беше даден отговор лично от премира Борисов,  коментира Цветан Цветанов. Според него от тук нататък ще има постоянно тиражиране на информации, които по никакъв начин може  би не кореспондират с действителността, може би няма такива материали, които да се намират в МВР, "но съвсем нормално и  разбираемо е, че те могат да бъдат фалшифицирани и пускани в публичното пространство чрез определени медии".

В България през всичките тези години не са малко лицата, които са се възползвали от реализирането на подобни сценарии с  използването на материали или фалшифицирането на такива, за да могат да държат в зависимост когото и да било и той да бъде  "послушен". Самият факт, че премиерът Борисов се обърна с молба да бъде разсекретено всичко това и декласифицирано съгласно  законодателството, материалите от първите публикации, показва много ясен знак - че няма човек, който да изнудва или да държи в зависимост премиера, заяви Цветанов.

При положение, че имаше бивш вътрешен министър, който говореше с подробности за материалите по делото "Буда", при положение, че по никакъв начин не фигурира в картона за това, че е ползвано това дело от него, това означава, че някои са се възползвали от  позицията, която са заемали в държавата, за да боравят с класифицирана информация и да се подготвят, за да могат да я  разпространяват или да я фабрикуват в удобна за тях позиция, каза Цветанов.

Министърът заяви, че 18 години е бил служител на МВР и всеки служител там, както и в МО, има лично кадрово дело в съответната картотека. Когато напуснеш системата, това дело се архивира, то може да бъде поискано и ползвано, когато отново ставаш кандидат за работа в МВР. Цветанов се поинтересувал от директора на "Човешки ресурси" в МВР дали някой в периода, в който той е  напуснал министерството - от октомври 2005 г., е ползвал личното му кадрово дело. Оказало се, че през 2006 г., когато вече се е  говорело за създаването на проекта ГЕРБ и Цветанов бил вече заместник-кмет на София, делото му било поискано и взето от директора на "Човешки ресурси". Тогава министър на вътрешните работи беше Румен Петков, добави Цветанов, по чиито думи личното му дело е поискано и е разглеждано и през април 2009 г., вероятно от тогавашния вътрешен министър Михаил Миков. Според министъра всичко това е правено, за да може под някаква форма да се фабрикува нещо, което да бъде ползвано в публичното пространство за дискредитиране на политически опонент.