Ислямска република Иран няма никакво съпричастие към атентата в Бургас от 18 юли 2012 г. в Бургас, при който загинаха израелски и български граждани. Това заяви иранският посланик в България Голамреза Багери на пресконференция в София, предаде БНР. Повод беше 34-тата годишнина от ислямската революция в Иран.

"Иран няма нищо общо с това нападение. Твърденията на Израел, че има доказателства атентатът да е станал с благословията на Иран са толкова безпочвени, че нямат нужда от обяснение", каза посланик Багери, като подчерта, че властите в Техеран "осъждат тероризма във всичките му форми".

Международните наблюдатели припомнят, че това е първата официална позиция от страна на официалните власти в Иран, по отношение на атентата в Бургас, след като България обвини във вторник ливанската шиитска групировка "Хизбулла" за организатор на нападението.

"Във връзка със случая в България обясненията трябва да бъдат дадени от българското правителство и те трябва да съобщят информация за съществуващите доказателства. Но от това, което видях в медиите съществуват много неясноти. Съществуват много държави въвлечени в този въпрос", заяви днес посланик Голамреза Багери.

В първите часове след атентата на 18 юли 2012 г. Израел отправи директни обвинения срещу ливанското движение и правителството на Иран, че атентата в Бургас е част от кампанията, която те водят срещу еврейската държава.

"Хизбулла" и Иран тогава отхвърлиха обвиненията на Израел заявявайки, че е възможно Тел Авив сам да е организирал атентата.

"Начинът, по който новината се отразява (в България) и наличната информация напомнят случая с убийството на един от лидерите на палестинска групировка в Дубай. (бел. ред. - убийството на Махмуд Ал Мабху - лидер на "Хамас" и един от основателите на "Бригадите Ал Касам" в хотелска стая в Дубай през 2010 г. от предполагаеми агенти на израелското разузнаване)", припомни на пресконференцията в София посланикът на Иран, предаде още БТВ.

"Тези, които извършиха това убийство имаха различни паспорти от няколко европейски държави. И после се изясни, че групата за убийството е изпратена от ционисткия режим. Държавите, чиито паспорти бяха ползвани не реагираха и не подадоха оплаквания срещу ционисткия режим", настоя още посланик Голамреза Багери.