Както вече сме  информирали, на общественото обсъждане на Бюджет 2013 общинският съветник Цветан Цолов постави въпроса защо не са предвидени средства за изплащане на обезщетения на пенсионирани работници и служители от бюджетните общински структури. На извънредната сесия за обсъждане и гласуване на бюджета съветникът Иван Гавалюгов предложи да бъдат предвидени средства за изплащане на обезщетения на правоимащите. И в двата случая кметът Георгиев отговори, че работниците и служителите може да имат право, но при условие, че работодателят не разполага с финансови средства за тази цел, обезщетения няма да бъдат изплатени.


Какво обаче каза законът по този въпрос? За коментар потърсихме адв. Христо Якимов. „В Кодекса на труда ясно е казано, че работниците и служителите, които се пенсионират имат, право на обезщетение. На това право съответства задължение. Защото няма права без задължения. В случая другата страна е работодателят, което означава, че той е задължен да изплати обезщетение на работниците и служителите, които се пенсионират. Размерът на обезщетението отговаря на трудовия им стаж при съответния работодател”, обясни той.


Правото и размерът на обезщетението са ясно регламентирани в чл. 222, ал.3 на Кодекса на труда: „При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.”.