На 7-ми февруари изтече срокът, в който община Ботевград обяви, че набира кандидати за отряд доброволци, който да помагат при овладяване или отстраняване последиците при бедствия, аварии, пожари или други извънредни ситуации. В едномесечния срок само един кандидат е подал документи си. След срока са подали документи още двама. Очакват се кандидати от селата.
Заради тоталната липса на интерес от общината удължиха срока за приемане на документи до 20 февруари. След това ще бъде направен подбор на кандидатите дали отговарят на условията.
Да припомним, че доброволците ще получават следните възнаграждения:
-100% от минималната часова работна заплата за страната за периода на обучение, който е до 10 дни, според броя часове за участие в обучението;
-200% от минималната часова работна заплата за страната за изпълнение на спасителни задачи за защита при бедствия за период до 10 дни, според броя часове на участие в дейностите.
Доброволното формирование в община Ботевград трябва да бъде до 20 души. Изискванията към доброволците са да бъдат над 18 години, клинично и психически здрави, неосъждани.