Осем  доброволци са одобрени от комисия към община Ботевград. Те ще участват в предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и аварийни ситуации. Сред  тях е 47-годишният Йордан Томов, който е бивш военен и един от участниците във втория контингент в Кербала, Ирак. Тай е участвал в няколко спасителни модули през последните години за предотвратяване на бедствия и аварии на територията на България -  горски пожари, наводнения, взривове и др.
„Виждал съм страданието на хората в критични моменти и очите им, изпълнени  с молба за помощ. Това ме накара да се запиша да участвам в доброволческия отряд, който се сформира в нашата община, за да бъда полезен на пострадалите, не дай Боже, в кризисни ситуации”, каза Йордан Томов.
Доброволецът  е участвал при потушаване на горски пожари около м. Копяновец, под връх Мургаш, в района на с. Трудовец, в спасителни  действия при наводненията в околностите на София през 2005 год., при Чепинци, след взривяването на боеприпасите в Челопечене.
Според Йордан Томов качествата, които трябва да притежава един доброволец, са висока организираност на човека и умение за преценка на място на обстановката, както  и бързо вземане на решения за действие според мястото и ситуацията на инцидента.
Йордан Томов е бил в армията 25 години. С втория български контингент участва като доброволец в Кербала. „Мога да кажа, че беше доста страшно и ако сега трябва да избирам, съм доста раздвоен, изборът ми се колебае между „да” и „не”. Сблъсках се с престрелки, със смъртта – там беше истинска война. Сега разбирам колко отговорна бе мисията ни и по друг начин гледам на живота”, сподели той.
За Томов войната е едно от най-страшните и опасни неща, които е преживял. „Не мога да кажа, че не ме беше страх, но тогава психиката ми бе по-стабилна, защото не знаех как е на война. Имаше момчета, които не издържаха”, сподели още той.