Един от най-успешните български спортове - борбата, ще бъде извадена от програмата на олимпийските игри след 2020 година, съобщава "АП", позовавайки се на източник от Международния олимпийски комитет (МОК). Представителят на комитета е желал да запази анонимност, тъй като решението на днешното заседание все още не е оповестено официално. Въпреки това е сигурно, че борбата ще бъде изключена от олимпийските спортове от 2020 година, като ще трябва да кандидатства за приемане в семейството на олимпийските спортове като новосъздаден спорт.

Борбата е един от най-древните спортове, като в двете дисциплини - свободен и класически (гръко-римски) стил, се връчват общо 18 комплекта медали (11 в свободен и 7 в класически стил).

Делегатите обсъждали близо 40 критерия, по които да определят кой спорт да извадят от олимпийската програма. Някои от най-важните критерии били телевизионен рейтинг, продажба на билети, анти-допингова политика, както и колко глобален е спортът. Заради липсата на официални класирания и препоръки във финалния доклад, решението на всеки един от делегатите е обвързано с много политически и лични пристрастия.

Интересен е фактът, че 15-те представители на борда на директорите на МОК, които обсъждаха кой спорт да бъде изключен от олимпийската програма, решиха да запазят в нея модерния петобой, за който се смяташе, че е в най-голям риск от отпадане. Модерният петобой е в олимпийската програма от игрите в Стокхолм през 1912 година и е измислен от създаделя на модерната олимпиада Пиер дьо Кубертен. Той представлява съчетание от петте умения, задължителни за военен офицер през 19 век: фехтовка, конна езда, плуване, бягане и стрелба.

За освободеното от борбата едно свободно място предстои допълнително обсъждане кой спорт да бъде приет. То ще се проведе през май в Санкт Петербург (Русия). Основни претенденти за него са бейзбол и софтбол, карате, скуош, ролери, спортно катерене, уейкбординг и ушу. Бейзбол и софтбол е последният спорт, изхвърлен от програмата за олимпийските игри през 2005 година. Борбата също има право да подаде документи за връщане в олимпийското семейство.