Дърветата, в чиято защита се обединиха столичани бяха отрязани днес въпреки обещанията на кмета Стойко Дуков, че ще бъдат запазени. Останал е само чинарът, който също бил определен за рязане, но след обществения и медиен натиск, процедурата е преразгледана, съобщава "Булфото".

В парцела, където се намират дърветата ще се строи хипермаркет, за който вече има издадено строително разрешение. След две срещи на инициативния комитет, създаден в социалната мрежа "Фейсбук", кметът обещал освен чинарът, да бъдат запазени и иглолистните дървета, както и ясен, за който екозащитниците твърдят, че е на възраст над 100 години. Операцията по рязането на дърветата започнала тази сутрин малко след 7:30. За нея е наета ромска бригада, която зорко бе наблюдавана от добре облечена дама, за която се разбра, че е представител на търговската фирма, чиито хипермаркет ще се издига на мястото на изсечената зеленина. При появата на медиите, госпожата нервно да обикаля в района, отказа да се представи и да даде коментар на репортерския въпрос, защо веригата допуска унищожаване на зеленина докато широко прокламира екологичната си политика. Един от секачите се нахвърли със заплахи към репортера на "Булфото". Пред събралите се хора, той крещеше "Боклук, ще те пребия, ще те нарежа с резачката!" и сипеше цветущи псувни.

Полицията първоначално отказа да се намеси и да провери лицето, отправяло заплахи, но след натиск на протестиращите срещу сечта, униформените провериха личните карти на бригадата секачи без да вземат отношение към заканите за саморазправа с репортера, дошъл да отрази неспазеното кметско обещание