Тази вечер в зала „Орханиец” на Исторически музей - Ботевград бе представена най-новата книга на Стоян Михайлов – „Политически фрагменти: Из кухнята на сталинисткототалитарното общество 1971 – 1988”.


„Такава книга няма и едва ли някой ще напише. Тя дава отговор на въпросите, които си задаваме вече 23 години, а те са: „Защото стана така?”, „Защо всичко рухна?”, „Защо идеите се изопачиха?”. Тази книга съдържа документи, протоколи, записки, изказвания от международни прояви на комунистическите партии на различните държави, от съвещания и конференции, организирани по партийна и държавна линия, от срещи на Стоян Михайлов с Тодор Живков и други комунистически дейци и граждани, от заседания на Секретариата и Политбюро на ЦК на БКП, от пленуми и партийни конгреси. Те не са публикувани до този момент. „Политически фрагменти: Из кухнята на сталинисткототалитарното общество 1971 – 1988” е продължение на книгите  „Живковизмът през призмата на една лична драма” и „Сталинисткият тоталитаризъм”, които Стоян Михайлов издава съответно през 1993 и 2000 год.”, каза по време на представянето литературният критик Марин Кадиев, който е и председател на Съюза на независимите български писатели.


Сред гостите на събитието беше Пелин Пелинов – писател и драматург.
Представянето на книгата започна с изпълнение на фолклорна певческа група „Севера” с ръководител Стоян Димитров. Талантливите момичета изпълниха песен за Скравена, която бе специален поздрав за автора.   


Стоян Михайлов е роден през 1930 г в Скравена. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Започва научната си кариера като асистент по философия във ВИИ „Карл Маркс” (1952-1956) и научен сътрудник в Института по философия на БАН (1956-1968). Най-близък сътрудник е на проф. Живко Ошавков при създаването на социологическото направление в българското обществознание след Втората световна война. Директор на Института по социология на БАН (1973-1976), главен редактор на двумесечното академично списание „Социологически проблеми” (1969-1973), главен секретар на Българския организационен комитет за Седмия световен конгрес по социология (Варна, 1970). Кандидат на науките (доктор, 1960), старши научен сътрудник (1965), професор по социология в БАН (1970) и в Софийския университет (1971). Член-кореспондент на БАН (1984). Две десетилетия преподава социология в Софийския университет. Завеждащ отдел и секретар на ЦК на БКП (1973-1988).
Стоян Михайлов е автор на много монографии, статии и студии.