Клевета нарече Софийската митрополия нападките срещу Ловчанския владика Гавриил, изречени от свещеник Атанас Аргилашки в “Шоуто на Слави” във вторник.
Два дни преди да стане ясно кои трима митрополити ще си оспорват патриаршеския престол, поп Атанас заяви, че още като протосингел на Софийската митрополия дядо Гавриил превел 1,33 млн. долара на Руската църква. За това имало и ревизионен акт от 2001 г.

“Не отговаря на истината и е 100% клевета всичко, изречено от свещеник Атанас Аргилашки за финансови злоупотреби от епархийското ръководство в лицето на митрополит Гавриил като протосингел тогава на Софийската митрополия. Подобни злонамерени изказвания ясно свидетелстват за тенденциозност в дните преди патриаршеския избор. Заявяваме, че въпросните авоари на Софийската митрополия са в наличност и са на нейно разположение и в настоящия момент, се казва в изявление на митрополията от вчера.

“През 1996 г. трябваше да спасим парите от 3 опасности - от инфлацията, от банков фалит и от разколниците, на които кметът Стефан Софиянски бе предоставил булстата на Софийската митрополия. С него те можеха да обсебят безпрепятствено парите от сметките ни и вече бяха изтеглили 300 000 долара от Светия синод. Тогава епархийският съвет реши да подпишем протокол с Руската църква, по силата на който тя отвори сметка в Българо-руска инвестиционна банка в София. Там се преведоха нашите пари и нито стотинка от тях не е изнасяна в чужбина”, разказа митрополит Гавриил.

Той припомни, че още тогавашният премиер Иван Костов праща ревизия, но тя установила, че парите са използвани само по решение на епархийския съвет, утвърдено от патриарха за нуждите на митрополията. Ревизионният акт от 2000 г. два пъти ходи в прокуратурата, втория път го носят разколниците, но не са установени злоупотреби и начет. “И до ден днешен Софийската митрополия има около 1 млн. долара от тези пари в банка”, уточни Гавриил.

“Компроматът срещу Ловчанския владика е явен и не случайно се пуска два дни преди синодът да определи 3-мата кандидати за патриарх, които отиват на избора на 24 февруари. Ако навремето дядо Гавриил не бе спасил парите на църквата, държавата щеше да ги блокира и те да отидат у разколниците”, коментира проф. Иван Желев.
Според духовници атаката срещу дядо Гавриил е заради факта, че от владиците, които могат да наследят дядо Максим, той е единственият без досие в ДС.