Книгата е преведена от гръцки език и излиза със съдействието на Ловчанския митрополит. Тя съдържа 80 свидетелства за поразителни случаи на изцеление на руснаци и гърци, наши съвременници.
Свети  Лука, чието светско име е Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден през 1877 в Русия.  Завършва медицина и е един от най-блестящите хирурзи в началото на миналния век. Той защитава докторска дисертация, преподава в медицински факултет, автор е на монографии по хирургия.
През 1921 г е ръкоположен за дякон, две години по-късно приема монашеско пострижение и името на Свети Лука. Преследван  по времето на Сталин, той  прекарва 11 години в заточение. Умира през 1961 г., а през 2000 година  свети Лука Войно-Ясенецки е канонизиран от Руската православна църка.
„Още през земния си живот св. Лука лекувал неизлечими болести и със силата на своята молитва, а след смъртта му неговото небесно застъпничество пред Божия престол е извор на неизброими чудеса и изцеления” – заяви митрополит Гавриил, представяйки книгата тази вечер в зала „Орханиец” на Историческия музей.