С приети текстове от Изборния кодекс депутатите решиха предизборната кампания да се води само на български език.

Народните представители отхвърлиха предложението на ДПС при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици, освен българския.

„Гласувахте против резолюция на ПАСЕ. Госпожо председател на Народното събрание, от днес нататък не обвинявайте двама достойни народни представители, които са гласували мониторинга върху България да остане, защото основната причина е вашият глас против. От днес нататък няма да искате да ви обясняваме защо говорим за изкривена демокрация. Полицейското мислене беше в съюз с „Атака” срещу Европа”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и поиска прегласуване на предложението. След повторно гласуване мнозинството отново го отхвърли. Гласуваха общо 119 народни представители, от които 21 бяха „за”, 92 – „против”, а 6 се въздържаха.

При дебатите проф. Станислав Станилов заяви, че е абсурдно изказването на депутати от ДПС, че „като признаем турцизацията на българското общество, ще станем европейци”. „Всички препоръки на ОССЕ, които противоречат на българските национални интереси, са невалидни”, заяви проф. Станилов.

„Ако има нещо, с което 41-ото НС ще остане запомнено в негативен план е, че „Атака” участва две години и половина в управлението на страната”, коментира Четин Казак от ДПС.

Алиосман Имамов от ДПС заяви: „Опитайте се да се абстрахирате от това, че става дума само за турски и тогава ще видите колко е абсурдна забраната кампанията да се води на друг език освен на български. Не давайте за пример люлката на демокрацията – САЩ, където на никой не му е минавало през ума да казва на какъв език да се води предизборната кампания – на марсиански или на патагонски”.

„В последната сесия на Парламентарната сесия на Съвета на Европа в резолюцията е цитирано, че при необходимост и когато участва електората, не трябва да се забранява ползването на майчиния език в предизборната кампания”, каза Юнал Лютфи от ДПС. Нека бъдем европейци, призова той и попита депутатите от „Атака” от какво се страхуват.
Независимият депутат Кирил Гумнеров коментира, че от ДПС искат да се европейци, но ДПС не е европейска партия. „Вие требва да се определите каква партия сте – българска или небългарска. Това, че вашия електорат не знае български език, си е ваша работа”, заяви Гумнеров.

Алиосман Имамов отговори, че изказването на Гумнеров е абсурдно. „ДПС не само, че е европейска партия, а тя е легитимирана европейска партия с членството си в АЛДЕ. Ние от ДПС знаем по най-малко три-четири език. Ние можем да изнесем нашите тези от тази трибуна на френски и на английски и вие няма какво да кажете. Нашият електорат знае перфектно български”, коментира Имамов.