Шефът на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев е едно от най-обсъжданите имена за служебен премиер. Това довериха за източници от Президентството, пише "Стандарт". Делчев е бил юрист на "Лукойл", в началото на 90-те е заемал висока административна длъжност в Министерски съвет. Той е експерт, добре приет от бизнеса, коментираха източниците ни.

Още две известни имена за министър-председател на sos кабинета се завъртяха вчера в коридорите на властта. Първото е на Саша Безуханова, директор за публичния сектор на "Хюлет-Пакард" в Централна и Източна Европа и всички развиващи се пазари - общо 63 държави. Тя е известна като безупречен мениджър. Общественици пък предложили на президента Росен Плевнелиев да покани за поста политолога Иван Кръстев.

Истината е, че уважаваните личности в България не искат да влизат пряко в политиката и отказват поста, довериха депутати от ГЕРБ. Няма вариант да оглавя служебно правителство, каза столичната кметица Йорданка Фандъкова и допълни, че ще е заета с изборите в София. Иван Искров също отрече. "Управителят на БНБ няма право да заема такъв тип длъжности съгласно изрична забрана в чл. 12, ал. 5 в Закона за БНБ", обяви банката.

Към момента нямам ясен кандидат за министър-председател и членове на служебния кабинет. От два дни се върви към подобен сценарий и аз се отнасям максимално отговорно към тази задача, заяви Росен Плевнелиев вчера. Правителството не се прави заради хората в него, за мен е по-важно първо да определим програмата и приоритетите на служебния кабинет, а след това да търсим хората, които могат да ги изпълняват, допълни президентът.

Служебният премиер и министрите му трябва да се ползват с високо ниво на обществено доверие, да са надпартийни и експерти в своята област. Трябва да направим максималното, за да тушираме напрежението в обществото, категоричен бе Плевнелиев. Служебният кабинет трябва да тръгне с летящ старт, да гарантира устойчивост и работещи институции. Действията му трябва да са максимално публични, заключи държавният глава. Решението на Плевнелиев ще е знак за отношенията му с ГЕРБ, коментираха депутати от управляващото мнозинство. Те уточниха, че за хората на Бойко Борисов е най-важно кой ще е служебен МВР шеф. Засега се говори за заместника на Цветан Цветанов - Веселин Вучков, който не е член на партията.

Полицейският синдикат ще поиска участие в обществените съвети, които ще консултират служебните министри, научи "Стандарт". Така униформените искат да сложат на масата за решаване на проблеми и своите искания. Полицаите отдавна настояват за вдигане на заплатите им и да по-добри условия на труд. В началото на седмицата полицаите решиха, че на 15 март ще отбележат годишнина от най-масовия си протест през 2009 г., когато масово пушиха на улицата. След оставката на правителството обаче полицейският синдикат не знае към кого да отправи исканията си. Затова предпочита да влезе в обществените съвети. "Системата се нуждае от рестарт. Следващото управление трябва да чуе. Имаме желание за истински социален диалог, не просто да си говорим. Ще търсим такъв диалог и със служебно правителство, и със следващия кабинет", заяви Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Скандал за "Белене" избухнал на консултациите между Мартин Димитров и Сергей Станишев, научи "Стандарт". Димитров поискал парламентът да гласува до петък и решението за "Белене", но соцлидерът се възпротивил. Настоял това да направи "легитимно Народно събрание". Извънредно пленарно заседание във вторник вероятно ще вземе окончателното решение по референдума за ядрената енергетика, пише още изданието.