Преди малко завърши протестният митинг на ботевградчани, организиран от граждански комитет. Днес протестирищите бяха по-малко 1000 души. Миналата неделя излязоха над 1500.
Кметът на общината Георги Георгиев бе сред присъстващите на митинга, видя наш репортер.


От трибуната на днешния протест бяха поставени социални, потребителски и политически искания: да се договорят по-ниски цени на тока;  ДКЕВР да регулира ЕРП-тата чрез задълбочен ежегоден одит; регулаторът да контролира и да търси правилно разпределение на тежестта между потребители, производители и предприятия за пренос на енергия; да няма частни фирми-посредници в енергийния сектор; да получаваме фактури за действително употребена електроенергия; за вътрешния пазар да се предоставя евтин ток от АЕЦ Козлодуй; разсекретяване на всички договори, подписани с производители и доставчици на електроенергия; да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР; свикване на Велико народно събрани и промяна на модела на управление чрез промени в Конституцията и в Изборния закон; преминаване от правопропорционална към мажоритарна изборна система, намаляване на броя на депутатите от 240 на 120; възможност за отзоваване на депутати; въвеждане на електронно гласуване и други. Присъстващи на протеста предложиха заплащането на депутатите да бъде в минимален размер. Гражданин прикани протестиращите да се разходят до бившето военно поделение, за да видят какъв палат се строи там. Поставен бе и въпросът за създаване на обществен съвет, който да наблюдава работата на местния парламент.  


На протеста не се споменаха имена на партии. Всички, които се изказаха, заявиха, че го правят от позицията на граждани. 
Всички искания, поставени на протеста в Ботевград, ще бъдат обобщени и изпратени на Президента на Републиката.


Протестите, които се проведоха днес в 35 града в страната, включително и този в Ботевград, бяха обявени в изданието на българската общност в Чикаго – „България сега”.