„Най-голямата болка на сегашната Конституция е начинът, по който е уредена съдебната власт. Тя очевидно е създадена така, че да предполага политически натиск и от министъра на вътрешните работи и от министър-председателя.  Пради причината, че тя не е независима, през всичките тези години на прехода не видяхме нито един политик или човек на висша държавна длъжност да бъде осъден за престъпленията, които цялото общество знае, че се случват. Затова ние предлагаме много ясна отговорност на Главния прокурор. Той да бъде избиран не от Висшия съдебен съвет, който в момента е един орган с неясни отговорности, а от Народното събрание с квалифицирано мнозинство. Предлагаме Главният прокурор да се отчита и да има определен политически мандат. И когато той не постигне задачите, за които е призован, той да може да бъде отзоваван от Парламента", това заяви Димитър Делчев, областен координатор на Движение „България на гражданите”,  на пресконференцията си днес в Ботевград. Той обяви, че „България на гражданите” смята, че е много важно да се промени съдебната система, както и да се намали броят на народните представители, тъй като те са прекалено много на прекалено малко население, в Конституцията да се отрази принадлежността ни към НАТО и Европейския съюз.


„По официални данни, по време на управлението на ГЕРБ, броят на безработните достигна 400 000, а фалиралите малки и средни предприятия са около 100 000. Ние обаче не виждаме алтернатива в ляво. Предложенията, които се правят от БСП, са изпробвани и изпитани на гърба с всичките тояги и не трябва да се повтарят. Вярваме, че гражданите няма да залитнат към тези популистки предложения, като например да се национализират дружества. Гражданите трябва да упражняват контрол върху властта и това стана ясно още преди години", каза Димитър Делчев.


„Ние се причисляваме и към исканията на гражданите за контрол над монополите и тяхното разбиване, за адекватна политика на доходите. Подкрепяме твърдо искането за Велико народно събрание, промени в Конституцията и по-широко участие на гражданите в управлението на страната. И това го заявихме още по време на президентската кампания", допълни Георги Киряков - член на Контролния съвет на "България на гражданите"   


По време на пресконференцията Киряков отправи предупреждение към Бойко Борисов: „Да не си позволява да докарва държавата до просешка тояга, т.е. да не казва, че след като той не е вече премиер, може да срине и да съсипе държавата. Бюджетът вече е издънен, налага се емитиране на нов дълг, който не се знае кой ще го плаща, фискалният резерв е под минимума в момента. Това са капани, които той залага за следващото правителство. Предупреждаваме го, че така няма да навреди само на следващите управляващи, но и на гражданите, които в момента протестират за един по-справедлив и по-човечен живот.


Делчев допълни, че ”България на гражданите” получава много притеснителни данни, че с ясната идея да се прикрият някои неща, се унищожават документи с цел бъдещите хора, които влязат в министерствата, да не могат да се ориентират ясно в ситуацията и да изпаднат в тотален хаос. „Подобно действие се нарича диверсия и всеки, които го извършва, трябва да си дава ясна сметка, че подлежи на наказателно преследване”, каза Делчев.