Присъствието на стотици хиляди граждани по улиците в последните седмици, показва как се е работило в областта на енергетиката в последните години.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, по повод проверките на прокуратурата в областта на енергетиката и предстоящите такива в ЕРП-тата. Законът за енергетиката съдържа една глава 6. Това е най-слабо обсъжданата глава в този закон. Тя е озаглавена "Задължение към обществото". В нея се казва, че енергийните дружества са длъжни да доставят електроенергия в интерес на гражданите. Един проблем става обществено достояние, когато медиите го направят такъв. После следва проверка от прокуратурата и ако са установени нарушения, следва досъдебно производство, продължи Цацаров.

По електропреносните и елктроразпределителните мрежи има безброй посредници. Според мен именно тези посредници играят огромна роля при формирането на цената на тока, която рефлектира върху джоба на гражданите. Това е личното ми мнение на гражданин, каза още той. Прокуратурата е гарант на законността. Точно поради тази причина, ние направихме тези проверки. На 25 февруари отмених заповед на зам.-главния прокурор Галина Тонева, в която проверките в системата на енергетиката се възлагат на един прокурор от ВКП, обясни Цацаров. На второ място съм разпоредил проверка в ДКЕВР. Прокурори вече започнаха тези проверки. Основната цел на тази проверка е свързана с това дали комисията и ЕРП-тата спазват законите и дали има пропуски при разглеждането на жалби от гражданите. Друга важна точка в тази проверка е дали ЕРП-тата спазват 30 дневния период за отчитане. Оказа се, че там има много пропуски и нарушения. Трите ЕРП-та са провеждали отчитания за периоди много по-големи от 30 дни. Подадени са много жалби по този проблем, а ДКЕВР не е предприела нищо, обяви Цацаров.

ЧЕЗ са извършили редица нарушения,  главно с обслужването на гражданите и едномесечния срок на отчитане, продължи главният прокурор. Това е причината да се поиска отнемането на лиценза им. Ние съзнаваме, че към момента държавната комисия не може сама да се справи с определянето на цените. Нашето предложение е, министърът на икономиката и енергетиката сам да приложи нужните мерки, които да доведат до падането на цените на тока. Това трябва да стане, докато ДКЕВР влязат в час и започнат да оказват влияние върху ценообразуването, каза още Цацаров.

Вчера съм назначил проверка във всички ЕРП-та. Разпоредил съм създаването от съвместни екипи от данъчни инспектори и прокурори. Те ще проверят ЧЕЗ, EVN и Енерго-про и техните дъщерни фирми. Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип. Първи екип ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ, той се ръководи от Роман Василев и се състои от 5 прокурори и данъчни служители. Втори екип проверява дружествата от групата на EVN, ръководител Румен Попов, 5 прокурора и данъчни служители. Третият екип проверява Енерго-про – 5 прокурори и 5 данъчни служители, с ръководител Владимир Чавдаров. Предмет на проверката няма да е цялостната дейност на ЕРП-тата, а това какви разходи са обявили за инвестиции, разходите им за външни услуги и разходите по договорите за управление и контрол. Ще се проверяват и сделки между свързани дъщерни дружества. Идеята на проверките е да се види, дали тези разходи наистина са толкова големи и дали те наистина оказват влияние върху крайната цена на тока, разкри Цацаров. Първите резултати трябва да са готови до 22 март. Държа да подчертая, че това не са действия срещу интересите на чуждестранните инвеститори в България. Проверката започва от днес точно в 11,00 часа. Екипите вече трябва да са влезли в офисите на ЕРП-тата в София, Пловдив и Варна. Проверките на ЕРП-тата не са с цел само да покажем активност, обяви Цацаров.

Вчера съм постановил проверка по случая с обвиненията на Бойко Борисов срещу Ахмед Доган. Тя е във връзка с това дали е изнесена класифицирана информация. Проверката трябва да установи дали съществува такава информация в Националната разузнавателна служба, разкри главният прокурор. После от къде е дошла тя и каква е степента й на достоверност. Ако, съществува такъв документ, аз трябва първо да го прочета и да се запозная с информацията в него. Ако, информацията наистина е реална, тогава ще трябва да отговаряме на въпроса, кой е крил тази информация толкова години, обясни Цацаров.

До края на миналата година прокуратурата дължи 2 174 000 лева на лица, които са я осъдили за необосновани разследвания и арести, разкри той. Тези пари не са изплащани. Днес е наредено изплащането на около един милион лева, 70 процента от тях са главница. Парите си чакат още 83-ма. До края на март още над милион ще са платени. Проблем в бюджета на прокуратурата продължава да има, защото няма осигурени пари за заплати на незаетите щатове, завърши Цацаров.