Много добре разбирам, че съм най-мразеният човек в България.

Това заяви от парламентарната трибуна Симеон Дянков в отговор на въпрос, зададен му от Мая Манолова. Депутатката от БСП попита, дали ще бъдат отпуснати енергийни помощи за най-бедните хора в обществото. От началото на месец февруари гражданите протестират и то съвсем основателно, каза тя. Причината за тези протести е не толкова във високите сметки за ток, колкото във факта, че хората не могат да си ги платят. Вие замразихте доходите на хората и им изпразнихте хладилниците, каза още Манолова. Ние от БСП сме внесли мерки, които ще подпомогнат свалянето на цената на електрическата енергия. Тези мерки обаче ще могат да действат занапред, а хората ще трябва да си платят сметките за ток за месец януари. Ще осигурите ли енергийни помощи на българските граждани, за да могат  да си платят високите сметките, запита Манолова.

Краткият отговор е не, категоричен беше Дянков. Аз, като министър, нямам законова основа да направя такова нещо. Този тип въпроси и правилното им решаване ще са основна цел на служебния кабинет. Всички данни и анали показват, че България е много стабилна финансова и ще има възможности за такова подпомагане от служебния кабинет, беше краткият отговор на финансовия министър.

Оставете хвалбите настрана, защото звучат смешно, репликира Манолова. Ситуацията е извънредно тежка. ГЕРБ докараха българските домакинства до ужас и мизерия. За хората вие сте злия демон на България. Хората ви наричат българоубиец. Вашето чучело беше изгорено от митингуващите. В продължение на три години и половина, вие бяхте изтривалката на правителството и удобния виновник за всичко лошо, което се случваше в тази държава. Благодарността на ГЕРБ, за това, че обрахте целия този негатив бе, че ви изхвърлиха, разгневи се Манолова. Кажете кой беше идеолога на тази антибългарска политика. Помогнете на хората да си платят сметките си за ток и си тръгнете с вдигната глава от тази страна, завърши тя.

Аз си давам много добре сметка, че съм най-необичания човек в България, отговори Дянков. Но такава е ролята на един финансов министър по време на криза. Това е моя идеология и целта ми винаги е била България да не влезе във фалит. Около нас доста държави фалираха, а България е в доста добро състояние. Според мен това се дължи и на моята политика. Да народът понесе доста тежести, но България не фалира. Няма да бъда пак финансов министър, но ако върна времето назад, пак ще постъпя по същия начин, приключи Дянков.