В социалната мрежа е обявена гражданска инициатива за отбелязване на Националния празник – 3-ти март, в Ботевград. Тя ще започне от 10 часа пред паметника на Незнайния войн. 


По повод предстоящия празник Инициативният комитет излезе с призив-обръщение, който гласи:
„Уважаеми съграждани, Националният празник на България е повод отново да се съберем, за да покажем и напомним, че гражданското общество излиза от черупката си, че е факт и управляващите трябва да се съобразяват с него. Няма да разваляме празника с викове и политически искания, но с присъствието си ще заявим ясно и категорично, че гражданските права, свободата на словото, на духа, на действието са ценност, която ще отстояваме. Нека не се подстрекаваме един друг, нека не бъдем активни само във форумите, прикрити зад анонимността, а и там, където трябва да застанем с лицата си и да изразим открито своята позиция и своето мнение. За това е необходима смелост, която всеки от нас носи в сърцето си.
Нашият град не е възрожденски, но това в никакъв случай не означава, че ние не носим възрожденския дух на местните и национални герои, отдали живота си за СВОБОДАТА на ОТЕЧЕСТВОТО. Затова да се съберем на 3-ти март, да им отдадем заслужена почит и да заявим, че българският народ, част от който сме, иска да живее достойно и подобаващо!
Очакваме Ви със знамена и цветя пред паметника на Незнайния войн в Ботевград. Начален час – 10.00 ч.”.